Lukasbiblioteken förnyar system och användningsregler

Alla Lukas-bibliotek är stängda 4–13.9 pga. systembyte, även webbiblioteket är ur bruk. Inga lån förfaller under tiden 4–24.9 och böcker behöver alltså inte lämnas tillbaka under stängningstiden. Det går ändå att lämna i återlämningsluckorna om man inte har möjlighet att göra det senare. Nedre våningen i Ekenäs bibliotek kommer att vara öppen vardagar 9–17. Övriga bibliotek är helt stängda, även självbetjäningen i Tenala, och bokbussen trafikerar inte. Eventuella ändringar meddelas på bibliotekets webbsida raseborg.fi/bibliotek och med anslag på biblioteken.

Från och med 14.9 hör de före detta Lukasbiblioteken till Helle, ett samarbete mellan 12 nyländska kommuner. Det innebär att låntagarna får tillgång till en tre gånger så stor samling som förut och mera e-resurser, samt ett nytt webbibliotek. I framtiden är det möjligt att reservera material t.ex. från Borgå utan fjärrlåneavgift.

Samtidigt förnyas användningsregler, avgifter och vissa lånetider för att överensstämma med de andra Hellebibliotekens, dem kan man bekanta sig med på vår webbsida. De största förändringarna är att det införs en förseningsavgift på 15c/dag/bok eller annat lånat material och en avgift på 1€ för reserverat material som inte hämtats inom utsatt tid. Man kan fortsätta använda sitt gamla lånekort, låntagare som även har lånekort i något annat Helle-bibliotek, t.ex. Borgå, Sibbo eller Lovisa, ska kontakta personalen.

5 sätt att undvika förseningsavgifter

Förseningsavgifterna skärps 14.9, här är våra bästa tips för att slippa betala:
1. Returnera eller förnya dina lån i tid. Lånetiden går ut när biblioteket stänger på förfallodagen, om du lämnar i luckan återlämnas materialet först nästa gång personal är på plats.
2. Spara lånekvittot i boken eller på kylskåpet.
3. Meddela biblioteket din e-post, så får du en automatisk förvarning. Koppla även barnens lånekort till din e-post.
4. Ha en särskild plats hemma där låneböcker förvaras.
5. Skriv in förfallodagen i din kalender eller sätt påminnelse i telefonen.

Tilläggsinformation ges av: Lisa Strömsholm 019 289 2955, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.