I dag ser stadens nya avgiftsfria och lättanvända evenemangskalender dagens ljus! Raseborg tar i bruk en Eventz-evenemangskalender som är en ny finländsk plattform för evenemang. Flera andra städer i Finland, bland annat Hangö och Lojo använder sig redan av samma plattform. 

- Behovet av en ny evenemangskalender har funnits länge och med den färska stadsutvecklingsavdelningen bestämde vi att det nu var dags att ta itu med saken, berättar kultursekreterare Lotta Lerviks.

Kalendern som finns på adressen evenemang.raseborg.fi är helt gratis för användaren och dessutom mycket lätt att använda.
- Vi har med lokala krafter skapat en introduktionsvideo som hjälper nya användare att komma igång. Videon som finns på vår webbplats visar steg för steg hur man skapar ett konto och fyller i ett evenemang. Videon går att stanna och titta på om och om igen vid behov, säger Lerviks.

Evenemangskalendern skulle också ha en direktkoppling till Facebook så att den automatiskt för över evenemang som ordnas inom stadens gränser från Facebook till kalendern.
- Tyvärr har Facebook kapat av den här kopplingen efter sin senaste dataskyddshärva. Det är tråkigt att kalendern, eller egentligen Facebook, inte längre kan erbjuda den här funktionen men som tur är det väldigt enkelt att skapa ett konto i tjänsten, säger Petra Louhimies, stadens informatör.

Verktyg för turismen

Den nya evenemangskalendern kommer också att bli en av turismverksamhetens viktigaste hjälpmedel. Turismtjänsterna är den funktion inom stadsutvecklingsavdelningen som mest marknadsför olika evenemang, särskilt till inhemska besökare.

I och med att Raseborg är stort och det ordnas så mycket olika tillställningar har det hittills varit omöjligt att ge kunderna en heltäckande bild av allt som händer – turistinfon har själv letat upp information och sammanställt olika tipslistor och PM t.ex. inför festligheter, högtider och sommarsäsongen. Men nu ska det snart bli andra bullar.
- Vi hoppas verkligen att evenemangsproducenter, föreningar, restauranger, caféer och alla andra som ordnar något som helst program tar den nya tjänsten i bruk. Det skulle gynna både invånare, sommarboende och turister att de på ett och samma ställe själva kan kolla upp vad som händer. Samtidigt blir den nya evenemangskalendern som en enda stor godisaffär, där vi kan visa upp den fantastiska bredd och rikedom av evenemang som Raseborg har att erbjuda! Man kan sätta in t.ex. sommartorg, morsdagsluncher, midsommardans, konserter, pyssel för barn, olika slags guidningar, yogaretreats, julmarknader och idrotts- eller motionsevenemang. Bara fantasin sätter gränser, berättar turistsekreterare Martina Österberg entusiastiskt.

Stadens informatör Petra Louhimies instämmer och fortsätter,
- En evenemangskalender är ju ingenting utan innehåll men det behövs också marknadsföring för att folk ska hitta till kalendern. Det kommer vi att satsa på stort, lovar Louhimies.

Staden kommer att ge kalendern och evenemangen kontinuerlig synlighet i sina egna kanaler. Bland annat finns ett evenemangsflöde på webbplatserna visitraseborg.com och raseborg.fi som visar både aktuella evenemang och rekommendationer.

För att betjäna användarna så bra som möjligt påminner Österberg ännu att alla arrangörer gärna får mata in sina evenemang tillsammans med en lockande bild och i mån av möjlighet på tre språk d.v.s. finska, svenska och engelska.

Tilläggsinformation ges av:

Lotta Lerviks, kultursekreterare, 019 289 2781

Martina Österberg, turismsekreterare, 019 289 2016

Petra Louhimies, informatör, 019 289 2112