I november samlas litteraturvänner för 17. gången under festivalen Bokkalaset i Ekenäs. Årets tema är Naturligt, som anknyter till firandet av Finlands 100 år av självständighet. Temat används i ett brett perspektiv. Vi går in på det naturliga i att vara finländare, hur naturligt det känns för oss som lever idag att vårt land är självständigt. Men vi diskuterar också om det som nu känns naturligt för oss är en chimär. Dessutom tangerar programmet den finländska naturen.

Jubileumsåret till ära presenterar programmet mest finländska författare. Av dem kan nämnas bland annat Kjell Westö, som är aktuell med en ny bok i augusti. Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och utkommer hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska. Bland de övriga författarna kan nämnas Johanna Holmström, som utkommer med boken Själarnas ö i augusti. Romanen bygger på verkliga händelser om mentalsjukhuset i den åboländska skärgården. Andra författare vi träffar på Bokkalaset är bland annat Leif Salmén, Ann-Luise Bertell och Sirpa Kähkönen.

Det nordiska inslaget vid Bokkalaset representeras av den svenska författaren Katerina Janouch. Janouch är född i Prag, men flyttade till Sverige som 10-åring. Hon är känd som journalist, författare och samhällsdebattör. Majgull Axelsson, som är en av Sveriges framgångsrikaste romanförfattare, besökte Bokkalaset år 2008 och nu kommer hon igen. Majgull är aktuell med en ny bok som utkom i april och som har fått titeln Ditt liv och mitt. Bokkalaset får också besök av den norska prisbelönta författaren Trude Marstein.

Bokkalaset pågår i fem dagar på olika håll i Ekenäs i bland annat biblioteket, Kulturhuset Karelia och Hotel Sea Front. Bokkalasets samarbetspartner ordnar program runt om i Ekenäs såsom i Naturum, församlingshemmet och på olika caféer. Under Bokkalaset får barn och unga i Raseborg ta del av författarbesök i skolorna i samband med Barnens och de Ungas Bokkalas. I år ordnar även Raseborgs stads Ungdomsbyrå en skrivtävling för skolelever för att fira Finlands 100-årsjubileum. Nylands litteraturförening har bokat buss från Helsingfors till Bokkalaset på lördag morgon 11 november med retur samma dag.
Info finns här samt på Facebook och Instagram @bokkalaset.

Mer information ges av:
Mona Salama, producent, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 050 566 5997 (pressbilder)
Monica Örnmark, Ekenässällskapet rf, huvudarrangör, tfn 040 526 6364, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lotta Lerviks, kultursekreterare (Raseborg), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 019 289 2781