Raseborg Offspring ordnas i år 24.5.2017. Det är andra året evenemanget ordnas, och även i år händer det på olika platser i Karis. Responsen på fjolårets arrangemang var positiv konstaterar kulturbyrån som även i år håller i trådarna.

Alla sjätte- och åttondeklassister i Raseborg åker med bussar till Karis och deltar i olika verkstäder som ordnas runtomkring i stadsdelen. Eleverna har själva fått välja bland de 32 verkstäder som finns till buds. Teamen är utformade så att eleverna delvis ska utföra uppgifter tillsammans, även över ålders- och språkgränserna.

Utbudet av verkstäder har ändrats något från i fjol och många nya inlägg finns med.

 – Innehållet i verkstäderna varierar mycket: här finns dans, skejtning, graffitimålning, olika slags serieteckning, scenografi, skuggteater, och därtill kan man göra drömfångare, gå ut i naturen, lära sig mer om fotografering, berättar Sirpa Huusko, kulturplanerare på Raseborgs stad.

Förutom att lära känna andra Raseborgare i samma ålder har eleverna en utmärkt chans att prova en ny hobby.

– Så gott som alla ledare bor och verkar i Raseborg, vilket är bevis på att det finns ett brett utbud av skickliga konstnärer i staden. Merparten av dem som tillfrågats har varit ivriga att medverka eftersom de upplever initiativet som bra, säger Huusko.

Verkstäderna varar ca två timmar och de är koncentrerade till olika delar av Karis (Karis svenska högstadium, Katarinaskolan, Karjaan yhteiskoulu, Kiilan koulu, Karis idrottspark, Raseborgs medborgarinstitut, Karis ungdomsgård, Tryckeriteatern, Gardberg center, VNF och Hurja piruetti). Efter det äter alla lunch på skolgården vid Karis svenska högstadium, där det också ordnas gemensamma uppträdanden.

UNICEF Finland beviljade Raseborgs stad Barnvänlig kommun -erkännandet i december 2015. Raseborg Offspring, som ersätter Raseborgsdagen, är ett led i kommunens satsning på barn och unga. Temat för Offspring 2017 är, Finlands 100-årsjubileum till ära, En gemensam framtid.

Tilläggsinformation ges av:

Kulturplanerare Sirpa Huusko, Raseborgs stad, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 019 289 2786 Projektanställd Ulrika Lindblad, Raseborgs stad, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tfn 019 289 2782