Under år 2017 firas Finlands självständighet med festligheter, evenemang och upplevelser. Temaåret till ära har Raseborgs stad tagit fram en bestående gåva som lever kvar även under de kommande 100 åren och som är tillägnad raseborgarna. Gåvan är en fosterländsk hyllning till den hemort som man har kär.

Gåvan som utgör en tvåspråkig musiklåt ”Jag kommer hem – Tulen kotiin” handlar om känslan man får när man kommer hem. Låten summerar upp minnen från barndomen, bekanta platser och möten med människor.

– Låten omfamnar sålunda alla som lever och verkar i staden, men även dem som lämnat staden bakom sig. Den röda tråden i låten är att när man som infödd, uppvuxen eller som bortflyttad, återvänder till orten väcks många känslor. Framförallt den att man kommer hem när tåget rullar in på Karis station, båten slår ankare i Bromarv eller bilen saktar in på gården i Svartå, beskriver Raseborgs stads kultursekreterare Lotta Lerviks.

– Låten sjungs både på svenska och finska, vilket är kännetecknande för vår levande tvåspråkighet, tillägger Lerviks.

Samarbetsprojekt inom ramarna Finland 100 år
Låten är ett samprojekt med nöjesproducenten Niklas Rosström. Han har tillsammans med musikproducenten Erik Nyholm och Pasi Hiihtola skrivit texten och musiken. En tillhörande video produceras också av Gugge Wasenius och Laura Pulli från Lallallaa Productions. Musiklåten och -videon lanseras onsdagen den 14 juni 2017.

Stadsstyrelsen har inom ramarna för jubileumsåret reserverats ett anslag på 75 000 euro för bl.a. bidrag till föreningar, evenemang, självständighetsdagens fest i Ingå samt festplanteringar. Musikgåvan, som omfattar videoinspelning, distribution och artistarvoden, utgör 10 000 euro.

Tilläggsuppgifter ger:
kultursekreterare Lotta Lerviks, Raseborgs stad, tfn 019 289 2781