Raseborgs stad har tagit i bruk 20 stycken TiksPac-stationer där hundägare kan använda påsar för hundbajs runtomkring i stadens olika parker och vid promenadstråk. Påsarna som är kostnadsfria bör slängas efter användningen i allmänna eller egna sopkärl.
Stationerna förverkligas i samarbete med TiksPac som verkar i hela Norden inom miljö- och naturvårdsbranschen och tack vare 18 lokala sponsorer som stöder konceptet om det rena publika rummet.

De nya stationerna finns på 20 platser i Raseborg. Enlig Joakim Mäkelä, ansvarig parkchef vid Raseborg stad finns det en efterfrågan på stationerna.
− En av orsakerna till varför vi gick in för det här konceptet var för att erbjuda en serviceform åt hundägare; att det är lättare att städa efter hunden även om man inte har egen påse med, säger Mäkelä.

Samtidigt hoppas Mäkelä att det ska ha en inverkan på den allmänna attityden till nedskräpning.
− Det är viktigt att uppmuntra omgivningen att tänka på miljön och att nedskräpning inte är okej. På det här sättet kan var och en av oss bidra till trivseln i staden. Våra grönområden är till för alla och tillsammans med staden, ortens företag och användaren kan vi i positiv anda lyckas med det här, framhåller Mäkelä.

Miljöstationerna är utplacerade med hänsyn till den breda geografin i staden.
− Därtill har vi valt de platser där vi ser att de kan ha den största nyttan, tillägger Mäkelä.
Parkavdelningen ansvarar för påfyllningen av påsarna och ifall att de är slut kan man ringa till numret angivet på stationen, tfn 019 289 2000 (växel), och be om att bli kopplad till parkenheten eller mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Hunden som är fotomodell på miljöstationerna heter Tindra och den är bosatt i Raseborg. Alla hundägare och andra intresserade får gärna ta sig ut i terrängen och bekanta sig med de andra stationerna som finns angivna i bilagan.

Följande företag och organisationer har deltagit i sponsoreringen av stationerna: Fastighetsservice Aureus Oy Ab, Billnäs Bokföring Ab, Oy Soya Ab, Oy BD-Auto Ab, Ekenäs Naturum, Ekenäs Sparbank, Oy Hårologi Finland Ab, Oy BN Bilservice Ab, Tammisaaren Marine Oy, Fiskars Garden Oy Ab, Backer Baker Ab, Sydweb Ab, Axxell Utbildning Ab, Bruks Veterinärer, Oy Fincirk Ab, Nordea Bank Finland Abp, Ekenäs Energi Ab och Rasmet Steel Oy AB.

Tilläggsuppgifter ger:
Grönområdesplanerare Maria Eriksson, Raseborgs stad, tfn 019 289 3866
Informatör Marie Sandberg, Raseborgs stad, tfn 019 289 2112