Ekenäs Sommarkonserter arrangeras för 16. gången 30.7-2.8.2015. Den fyra dagar långa musikfestivalen är känd för sitt högklassiga program och sin stämning. Festivalens konstnärliga ledare Jukka-Pekka Saraste har inkluderat Sibelius i repertoaren både konkret som ett av kompositörsnamnen samt tematiskt som en memoar mellan olika stycken. Ett exempel på detta är bland annat Sibelius stycken Granen och Etyd i a-moll, som i pianisten Johannes Piirtos händer - med respekt för originalet - fått ett mera omfattande orkesterarrangemang för Finländska Kammarorkestern. Johannes Piirto är en av vår tids mest mångsidiga och intressanta pianister. Att improvisera och komponera har alltid utgjort en viktig del av hans musikerprofil.

Årets festival inleds på torsdag 30 juli kl. 15 med den traditionella öppningskonserten. Senare samma kväll får orkestern och Saraste sällskap av den norska sopranen Marita Sølberg. Hon framför sånger ur den franska tonsättaren Joseph Canteloubes sångsvit Chants d'Auvergne. Lördagens konsert 1 augusti inleds med Tapani Länsiös och Panu Pulmas introduktion till en helhet under namnet Sibelius – ett barn av sin tid. Länsiö och Pulma kastar sig in i 1900-talets virvlar och diskuterar Sibelius och hans relation till både Finland och Europa: vilken plats hade Finland i det dåtida Europa, hurdan var Sibelius relation till Finland och till Europa i stort? Konsertkvällen avrundas med Beethovens vackra Körfantasi, där Finländska Kammarorkestern får sällskap av Musikhusets kör på estraden i Ekenäs kyrka. Festivalen Ekenäs Sommarkonserter avslutas på söndagen 2 augusti med de internationellt erkända jazzstjärnorna Jukka Perko och Iiro Rantala. På konserten, som inleds kl. 15, får vi höra musik ur duons nya inspelning "It Takes Two to Tango".

Den centrala platsen för festivalen är Ekenäs kyrka, som är vårt lands enda gråstenskyrka i barockstil. Kyrkan ligger mitt i centrum, vilket tillför evenemanget en idyllisk småstadscharm. Förutom avgiftsbelagda konserter bjuder festivalen på öppna generalrepetitioner, och på lördag 1 augusti klockan 9 uppträder musiker ur Finländska Kammarorkerstern på Rådhustorget under den traditionella torgkonserten. Kulturplanerare Sanna Lindholm från Raseborgs stads kulturbyrå lyfter också fram den avgiftsfria öppningskonserten på torsdag 30 juli kl. 15, då publiken bjuds på smakprov ur programmet. Kapellmästare Jukka-Pekka Saraste berättar mer om verken och deras bakgrund. Ekenäs Sommarkonserter är för många sommarens höjdpunkt, som kombinerar bra musik och samhörighet. I Raseborg är det fortfarande möjligt att uppleva det samma som för 150 år sedan, under Sibelius födelseår: bruksbyarna, Gamla stans byggnader i Ekenäs och kyrkorna.

Info:
Ekenäs Sommarkonserter är idag en etablerad festival. Sedan starten år 2000 har konserterna gästats av ett digert antal internationellt erkända artister som Karita Mattila, Barbara Hendrichs, Olli Mustonen, Juha Uusitalo, Grigory Sokolov, Kari Kriikku, John Storgårds, Nathalie Stutzmann, Jaakko och Pekka Kuusisto för att här nämna några. Stommen för konserterna består av Finländska Kammarorkestern med dirigenten Jukka-Pekka Saraste. Konserterna är ett resultat av ett tätt samarbete mellan samarbetsparterna Finländska Kammarorkestern, Raseborgs stad och Ekenäs församling. Program: www.ekenassommarkonserter.fi
-------
Tilläggsuppgifter:
Ekenäs Sommarkonserter c/o Sublime Music Agency, Sanna Nyyssölä (t.o.m. 25.6 och fr.o.m. 20.7),
045 327 8222, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Raseborgs stads kulturbyrå: Sanna Lindholm (fr.o.m. 20.7), Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 019 289 2780
Bilder: Mona Salama, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 019 289 2786 (t.o.m. 30.6 och fr.o.m. 20.7).