Årets raseborgare väljs för tredje gången och premieras på Raseborgsdagen 19.5.2015. Raseborgarna röstade för första gången fram sin favorit. Elva kandidater (som omfattar 12 personer) nominerades och sammanlagt 1 871 röster registrerades. Årets raseborgare fick totalt 326 röster.

Utnämningen av Årets raseborgare går i år till en person som med sin genuina och påtagliga röst bidragit till en ökad dialog inom staden och som lyckats förmedla en positiv Raseborgsanda. Årets raseborgare 2015 är Yle Västnylands redaktör Jonas Sundström.

Kriterierna för valet av Årets raseborgare var: "Hen har med sin verksamhet/aktivitet fungerat som en god förebild för Raseborg och har idkat gott samarbete med positiv attityd under den tid som staden funnits. Personens hemort bör vara Raseborg."

I den motivering som inlämnades framgår bland annat följande: "Jonas Sundström fungerar som en god förebild för Raseborg genom sin lugna, trevliga och positiva attityd. De morgnar Jonas varit i radion är stämningen på arbetsplatserna god. Folk kommer med ett leende på jobb och det finns alltid roliga samtalsämnen i kafferummen. Jonas kan också framföra besvärliga och tråkiga saker på ett positivt sätt genom bra ordval. Därtill lyckas han få dem som intervjuas att prata avslappnat, vilket gör samtalen mera givande och förbättrar dialogen inom staden. Han plockar upp olikheterna mellan våra stadsdelar på ett fint sätt och förmedlar den vägen en positiv Raseborgsanda."

Utnämningen upplever Jonas Sundström som uppmuntrande.
– Motiveringen är fin, och det känns roligt att bli uppmärksammad så här. Alla har en yrkesroll, men jag försöker vara ärlig och sårbar i radion, så känns extra fint att någon uppskattar det. Samtidigt ser jag det som min uppgift att göra mänskor glada och ta fasta på det positiva. Det är inte alltid en lätt uppgift och alla har dåliga dagar men om jag har lyckats få någon att le, då har jag åstadkommit mycket, säger han.

Den allmänna rösten i medierna uppfattas som rätt kritisk i dag och en av orsakerna till varför Sundström, som beskriver sig själv som en mera dyster person, gärna väljer att lyfta fram positiva fenomen till motvikt.

– Som person är jag är extremt självkritisk, men balanserar det med att vara mild mot andra. Det är ingen poäng att sprida dålig stämning, det finns för mycket svåra saker i samhället redan.

Jonas Sundström är ekonomie magister från Hanken i Helsingfors och därtill har han avlagt journalistikstudier vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. De senaste fem åren har han jobbat med olika uppdrag inom Yle. För närvarande arbetar Sundström på Yle Västnyland, vilket möjliggör ett bredare perspektiv i den regionala nyhetsbevakningen. Det är en tacksam uppgift.
– Jag är för en öppen och hemtrevlig miljö i Raseborg och västra Nyland. Jag ogillar grupperingar och kategoriseringar. Helst river jag alla språk- och kulturmurar. Det jobbar jag gärna för, framhåller han.

Staden gratulerade Jonas Sundström i samband med Raseborgsdagen med ett diplom, en välmåendeupplevelse i form av ett spa-paket samt en överraskningskass från Raseborgs stad.

Utmärkelsen Årets raseborgare har tidigare gått till Jari Sopen-Luoma (2013) och Katja Köngäs (2014).

Tilläggsuppgifter ger:
Jonas Sundström, redaktör, tfn 040-710 48 31, jonas.sundströDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Marie Sandberg, informatör, Raseborgs stad, tfn 019 289 2112, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.