Bakgrund

Programmet har utarbetats som ett samarbete mellan staden och forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia vid Åbo Akademi och yrkeshögskolan Novia.

Styrgruppen, som är tillsatt av stadsstyrelsen och består av representanter från staden och från Aronia, har lett arbetets gång och bidragit med specialkunnande och kontakter till behöriga instanser. Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia har organiserat det praktiska arbetet med att utforma programmet och handlingsplanerna för alla sektorer inom staden. De konkreta åtgärderna som bildar stommen i programmet har utarbetats tillsammans med utvalda kontaktpersoner inom stadens förvaltning.

Idéer och planer som arbetades fram sammanställdes till avdelningsspecifika handlingsplaner. Att programmet i stor del planerades i samarbete med tjänsteman och personal har lett till att åtgärder som föreslås är praktiska och genomförbara.

 

Läs mera:

Raseborgs stads energi- och klimatprogram

 

Råd även för invånarna

Som en del av programmet tillkom även en handbok för kommuninvånarna. I handboken ges praktiska exempel och tips för hur invånarna i sin vardag kan påverka utsläppen genom att
minska på energiförbrukningen och välja klimatvänliga alternativ.

Invånarnas energispartips (handbok för invånarna)

 

Energirådgivning på nätet:

Eneuvonta.fi

 

Testa din klimatpåverkan!

Information om klimatfrågor: klimatguiden.fi

Testa din klimatpåverkan! Ilmastodieetti

Kontors och fastigheters Co2-utsläpp (och till och med dina egna) Ilmastolaskuri

Gör det själv: energisyn (Motiva)

 

Kontaktuppgifter

Utrymmesförvaltningschef Anna Friberg, tfn 019 289 3904, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.