Raseborgs stadsbiljett

Raseborgs stadsbiljett är avsedd för personer som är fast bosatta i Raseborg. Biljetten togs i bruk år 2013 och kan användas på resor i bussar. Biljetten kostar 50 euro/30 dagar (med reservation för ändringar).
Stadsbiljetten baseras på smartkortet dvs. i praktiken på användningen av Matkahuoltos resebiljett, på samma sätt som Västra Nylands regionbiljett (nedan).

Raseborgs stadsbiljett kan köpas hos Matkahuolto, vid köpet av första biljetten i praktiken hos Matkahuolto i Ekenäs och Karis. Senare kan stadsbiljetten laddas på resekortet bl.a. i vissa bussar.

VR är inte ännu med i Raseborgs stadsbiljett. Det påverkar användningen av kortet så, att det kan användas endast i bussar, men inte i tåg inom Raseborgs stads område. De bussturer som syns på VR:s tidtabeller räknas dock till busstrafik och accepterar stadsbiljetten. Följande trafikanter har bussturer, som kör i eller genom Raseborg: Amper, Hangö Trafik, Pohjolan Liikenne, Vainion Liikenne och Wikströms Busstrafik.

Stadsbiljetten säljs inte som en av staden subventionerad skolresebiljett eller till andra stadiets studerande, vilkas studieresor stöds av FPA.

Kundens identitet kontrolleras i samband med köpet av stadsbiljetten. Då ifylls också ett försäljningsverifikat. Kunden får också skriftliga anvisningar om användningen av biljetten.

När man första gången köper biljetten hos Matkahuolto lönar det sig att vara beredd på att utöver 50 euro betala smärre anskaffningskostnader av engångsnatur.

Dessutom kan uppbäras diverse avgifter, såsom snabbturs- eller nattillägg eller avgift för transport av barnvagn.

Köpet av stadsbiljett kräver dock ett av Raseborgs stadskansli utfärdat hemortsintyg (se nedan). Biljetten är personlig.

Regionbiljett – vad är det?

Regionbiljetten är i kraft 30 dagar och berättigar innehavaren att resa med alla bussar inom regionen. Biljetten är avsevärt förmånligare än andra biljettalternativ. Regionbiljetter säljs också till studerande.

Regionbiljetten är en personlig biljett i form av ett smartkort. Med den kan du åka så mycket du hinner under 30 dagar med alla bussar inom den egna regionen. För raseborgare kostar regionbiljetten 85 euro (med reservation för ändringar). Jämfört med andra rabattbiljetter sparar du lätt 20–50 % genom att använda regionbiljetten.

Denna förmånliga biljett erbjuds av din egen hemkommun i samarbete med länsstyrelsen i Södra Finlands län, Oy Matkahuolto Ab och bussföretagen. Regionbiljetten gäller inom följande kommuner (kommundelar): Hangö, Raseborg (Ekenäs, Karis, Pojo), Ingå, Lojo (också Sammatti, Karislojo och Nummi-Pusula), Sjundeå och Vichtis. Högfors är dessutom med som målort; m.a.o. kan invånarna i kommunerna inom biljettområdet resa till dessa orter med sin regionbiljett.

Var kan man köpa regionbiljetten?

Västra Nylands regionbiljett säljs av Matkahuolto. De som bor i Raseborg ska före första köpet skaffa sig ett hemortsintyg som utfärdas av staden, eftersom biljetten säljs endast till vuxna personer som är fast bosatta i staden. Hemortsintyget kan du beställa från stadskansliet (leveranstiden är cirka en vecka) Raseborgsvägen 37, 10650 Ekenäs, per telefon 019-289 2000 eller per e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Mer information via stadskansliet tfn 019-289 2000.

Köp din första biljett på Matkahuolto i Ekenäs eller Karis, och var beredd att legitimera dig. Matkahuolto debiterar då en kortavgift på 6,50 euro (reservation för ändringar). Smartkortet kan sedan laddas om även på många bussar. Studerande på andra stadiet kan skaffa sig en regionbiljett för studerande, som kostar 43 euro.

Närmare upplysningar om regionbiljetten: www.seutulippu.com

Anslutningsbiljett till HRT-området

Västnylänningar har rätt att köpa anslutningsbiljett för fortsatta resor inom HRT-regionen: Helsingfors, Esbo och Vanda. Anslutningsbiljetten för huvudstadsregionen kan kopplas till andra biljetttyper, och priset är då detsamma som för invånarna i regionen/städerna i fråga. HRT-anslutningsbiljetten köps på HRT:s  försäljningspunkter. Inget hemortsintyg behövs, HRT kontrollerar hemort från befolkningsregistret.